Ce este un silobag?
Un silobag este un siloz tip sac uriaș, realizat din polietilenă cu 7 straturi, de înaltă densitate, rezistentă și flexibilă, conceput special pentru depozitarea cerealelor și a furajelor. Silobagul creează un mediu ermetic care împiedică dezvoltarea dăunătorilor de orice tip, de la insecte la fungi și mucegai.
De ce să faci depozitarea grâului în silobag?
Folosirea silobagurilor pentru stocarea grâului este recomandată deoarece oferă: eficiență economică, depozitare ermetică, flexibilitate de amplasare, păstrarea calității și durabilitate în timp.
- Eficiență economică: Silobagul este o metodă eficientă atât pentru fermele mici, cât și pentru fermele mai mari, care lucrează terenuri de la 100 ha la peste 10.000 ha. Folosirea silobagului permite o extindere rapidă a spațiilor de depozitare, spre exemplu pe o suprafață de 1 ha se pot depozita circa 3.000 – 5.000 tone de grâu. Costuri estimate pentru depozitarea în silobag sunt între 4‑6 €/tonă, comparativ cu silozurile convenționale cu cheltuieli mult mai ridicate.
- Depozitare ermetică: Datorită închiderii ermetice a silobagului se asigură o conservare anaerobă a grâului. Oxigenul din sac se consumă în decurs de 10 zile până la cel mult 45 de zile, apoi se creează acel mediu anaerob extrem de benefic pentru conservarea grâului;
- Flexibilitate de amplasare: Silobagul poate fi amplasat pe orice suprafață plană, curățată de buruieni și bine drenată, precum câmp, beton, nisip sau pietriș nisipos.
- Păstrarea calității cerealelor: În condiții optime în care grâul are o umiditate scăzută și silobagul este sigilat corespunzător, fără perforații, grâul își poate păstra calitatea excelentă până la 2 ani.
- Rezistență și durabilitate în timp: Factorii externi precum ploaia, soarele, viscolul și zăpada nu reprezintă un pericol nici pentru silobag și nici pentru recolta din silobag. Sacii sunt rezistenți la condiții meteo extreme de la -50°C până la +50°C.
Avantajele depozitării grâului și orzului în silobag
Depozitarea grâului și a orzului în silobag este extrem de avantajoasă pentru fermieri, atât pentru cei care conservă aceste cereale pentru hrana animalelor, cât și pentru fermele vegetale. Depozitarea în silobag scade cu de 10 ori pierderile de produs față de stocarea într-o magazie sau siloz.
Iată doar câteva dintre cele mai semnificative avantaje ale depozitării cerealelor în silobag:
- Costuri extrem de mici de depozitare și transport, putându-se depozita chiar la locul producției;
- Instalare rapidă în fermă și nu necesită autorizație de construcție sau ISU;
- Capacitate mare de stocare, între 200 tone și 500 tone în funcție de silobag;
- Rezistență de 100% în orice anotimp, de la căldură extremă +50°C până la ierni geroase de până la -50°C;
- Extinderea rapidă a spațiilor de depozitare, spre exemplu pe suprafața de 1 ha se pot depozita între 3.000 tone şi 5.000 tone de cereale;
- Asigură conservarea anaerobă și protecția termică a cerealelor;
- Păstrează calitatea și culoarea cerealelor, asigură prelevarea facilă a boabelor;
- Prevenirea infestărilor cu dăunători, deoarece nu se pot dezvolta și reproduce în interiorul silobagului;
- Materialul rezistent al silobagului acționează și ca o barieră fizică, împiedicând rozătoarele (șoareci, șobolani) să ajungă la cereale, atâta timp cât sacul nu este perforat.
Cum alegi silobagul potrivit pentru cereale?
Pentru a te asigura că grâul tău este păstrat în cele mai optime condiții, trebuie să acorzi atenție câtorva factori extrem de importanți în alegerea silobagului: dimensiunile sacului, materialul din care este fabricat, accesoriile esențiale, rezistență la condiții climatice extreme.
- Dimensiunea silobagului: Este ideală alegerea unui sac cu diametrul de circa 2,7 – 3,3 m, cu o lungime cuprinsă între 60 și 75 m, în funcție de situație.
- Tipul materialului din care este fabricat silobagul: Silobagul este recomandat să fie realizat din polietilenă în 7 straturi, cu protecție UV și durabilitate crescută la posibilitatea de a apărea dăunători în exteriorul sacului.
- Accesorii silobag: Pentru a păstra în condiții optime grâul sau alte cereale este util să alegem corespunzător și accesoriile silobagului, și anume valvă de vizitare, bandă de izolare a silobagului, sondă de temperatură/umiditate, cheder, perforator.
- Rezistența la condiții climatice extreme: Sacii ar trebui să fie rezistenți la condiții meteo extreme de la -50°C până la +50°C.
Cum se realizează stocarea grâului în silobag?
Depozitarea graului în silobag este o metodă extrem de eficientă și rapid de implementat. Acest proces presupune îndeplinirea unor pași simpli și utilizarea de echipamente specifice pentru a asigura o conservare optimă.
1. Pregătirea locației de amplasare a silobagului
Suprafața pe care se va amplasa silobagul trebuie să fie una netedă și plană, fără reziduuri vegetale, buruieni. De asemenea, suprafața trebuie să fie bine drenată. Amplasarea se poate face fie direct pe câmp, adică pe sol, fie pe platforme de beton, nisip sau pietriș nisipos.
2. Umplerea silobagului cu grâu
Pentru a se asigura umplerea silobagului și realizarea unui mediu ermetic, este necesar să se utilizeze echipamente speciale. Grâul este încărcat în sac cu ajutorul unui încărcător de cereale sau Bagger. Pe măsură ce grâul este introdus în silobag, utilajul de încărcare avansează lent pentru a asigura o comprimare treptată și uniformă a grâului.
3. Sigilarea grâului în silobag
Sigilarea ermetică este un proces crucial în păstrarea grâului pe termen îndelungat. Astfel că, silobagul este izolat la capete devenind o capsulă de protecție pentru a asigura calitatea cerealelor prin controlul atmosferei interne.
4. Monitorizarea silobagului pe timpul depozitării
Se recomandă realizarea de inspecții periodice ale sacului de grâu pentru a detecta eventualele perforații, gradul de umiditate, temperatura, dar și starea boabelor.
5. Deschiderea și descărcarea grâului din silobag
Pentru a păstra grâul în condiții optime trebuie ca deschiderea și descărcarea silobagului să se realizeze în anumite condiții. Deschiderea silobagului și descărcarea se face la unul dintre capete, iar grâul este extras cu ajutorul unui utilaj pentru descărcarea grâului, precum Ex Bag. De asemenea, este esențial de menționat că silobagurile nu sunt reutilizabile.
De ce să alegi Grain Bags pentru stocarea grâului?
Grain Bags este partenerul tău de încredere în stocarea cerealelor și a furajelor. Cu o expertiză de peste 10 ani în domeniu, venim cu soluții eficiente pentru un randament crescut. Îți punem la dispoziție sisteme complete, de la utilaje pentru depozitarea cerealelor și furajelor, la accesorii și suport tehnic.
De asemenea, îți oferim consultanță personalizată pentru a alege soluția optimă de depozitare, demonstrații practice la fața locului și o garanție a calității produselor noastre, susținută de servicii post-vânzare dedicate. Ne asigurăm că investiția ta în silobaguri îți aduce beneficii maxime pe termen lung.