Cum rezistă silobag-ul în sezonul rece

Venirea iernii poate fi o provocare pentru utilaje, culturi agricole sau animale. Dar, nu și pentru silobag. Asta pentru că, sacii uriași rezistă atunci când e vânt puternic, ploaie, zăpadă din belșug sau chiar, îngheț.

1. Silobag-ul rezistă până la -20 de grade Celsius

De-a lungul anilor, silobag-ul a dovedit că a făcut față cu brio intemperiilor, având o folie special creată pentru a-i spori rezistența în astfel de situații. Așadar, atât sacul, cât și recolta sau furajele din interior, sunt protejate pe toată perioada depozitării. Mai exact, silobag-ul a arătat că rezistă la temperaturi de până la -20 de grade Celsius, fără să prezinte nicio urmă de degradare. De asemenea, boabele și-au păstrat nealterate toate proprietățile (culoare, umiditate, miros), neexistând riscul de îngheț.
Nici vântul puternic, care de cele mai multe ori bate cu viteze de zeci de km/h în câmp, loc unde mare parte dintre fermieri își amplasează silobagurile, nu reprezintă un pericol pentru silobag. Sacul așezat pe orizontală, pe pământ, are o stabilitate ridicată.
Mai mult, chiar dacă ninge încontinuu câteva zile, iar sacii uriași vor fi îngropați în zăpadă, nu este cazul să vă faceți griji. Silobag-ul rezistă excelent sub nămenții de zăpadă și nu este nevoie să fie curățați.

2. Amenajare terenului, esențială pentru rezistența silobag-ului

„Este indicat ca pământul pe care se așează silobag-ul, să fie curățat în prealabil și dacă se poate, să fie și puțin nisipos. Abia apoi să se amplaseze sacii care vor prinde și sezonul rece. De asemenea, aș recomanda alegerea unei zone puțin înclinate, ca să nu băltească apa și să se formeze umiditate sub saci”, ne-a spus Eugen Voicu, fermier din județul Ilfov, care lucrează 2.000 ha.

3. Chiar și iarna, poți verifica starea cerealelor

„Pentru a-și alunga orice teamă, în ceea ce privește starea cerealelor din interiorul sacului, mulți fermierilor au ales să monteze o valvă de vizitare cu clapetă. Iar, cu ajutorul unei sonde pentru prelevarea probelor de cereale, pot ajunge la boabe și pot verifica oricând cum arată acestea. Au existat și cazuri, când au fost diferențe între calitatea recoltei de la depozitare și cea de la prelevare, din cauză că fermierii nu au mai inspectat silobag-ul, să observe găurile apărute în folie și să le lipească cu scotch-ul special”, explică Narcis Ranghiuc, director general Grain Bags România.

Open chat
1
Salutare 👋
Cu ce va putem ajuta?