Cum folosești util resturile lemnoase din fermă

Le poți pune în compoziția compostului, atât de important în dezvoltarea plantelor, pot fi materie primă pentru centralele pe biomasă sau mulci pentru amenajarea spațiului verde (chipsuri de lemn). Însă, înainte de a fi folosite în aceste scopuri, deșeurile lemnoase trebuie tocate cu utilaje speciale, ce pot fi închiriate sau cumpărate de la compania ProCompost România.

Frunzele și resturile vegetale din fermă nu mai pot fi arse, cum se întâmpla odată. Asta pentru că, a devenit un proces interzis prin lege și anume, Legea Compostului nr. 181/2020, privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile. Mai mult de atât, fermierii care o încalcă, riscă amenzi din partea Gărzii Naționale de Mediu.
În acest context, un bun gospodar ar trebui să aibă diverse utilaje pentru a întreține cum se cuvine terenurile pe care le are. Iar, un tocător de crengi va face întotdeauna diferența, mai ales dacă ai de curățat o pășune de spini, ai deșeuri lemnoase din urma curățării pomilor fructiferi sau după orice prelucrare de materii lemnoase.

Cât poate munci un tocător de crengi într-o zi

ProCompost România vine pe piața din România cu o gamă variantă de tocătoare de crengi, iar în cele ce urmează vă prezentăm două dintre acestea: R240 și R335, modele care sunt fabricate în Italia. Acestea au motorizări diferite: benzină, motorină, motor electric sau atașare de alt vehicul (mașină, tractor).

Tocătoarele care se pot închiria au un randament de până la 20 mc/h, în funcție de modelul ales (R240 – până la 10 mc/h, R335 – până la 20 mc/h). Pentru un randament crescut, este necesară o echipă de minim 2 deservenți, pentru pregătirea și/sau alimentarea continuă în buncărul de alimentare.

Cât costă închirierea unui tocător

Utilajele se pot achita integral, se pot cumpăra în rate prin partenerul nostru BT Leasing, închiria, ori se poate cere prestarea de servicii cu personalul calificat de la ProCompost România. Durata minimă de închiriere este de o zi. Costul este de 97 euro/zi (model R240).

„Mă bucur să observ o deschidere tot mai mare din partea fermierilor, dar și a instituțiilor, precum primării pentru folosirea tocătoarelor de crengi. Aceste utilaje sunt vitale, în condițiile în care se adună tot mai mai multe deșeuri verzi din toaletarea arborilor, grădinilor, livezilor, terenurilor etc. Și mai ales din prisma valorificării acestora, cel mai des fiind folosite în realizarea compostului. Noi am făcut deja, demonstrații cu utilajele în mai multe zone din țară și invităm pe oricine este interesat la un demo realizat de noi”, susține Ovidiu Ranghiuc, manager ProCompost România.

Despre ProCompost România

Este o companie românească, înființată în anul 2021, ca o continuare a activității întreprinse de către Grain Bags, firmă ce vine în sprijinul fermierilor cu soluția eficientă de stocare în silobag a cerealelor și furajelor.

Aceasta furnizează utilaje și echipamente mobile și staționare în domeniul reciclării. Astfel că, acoperă prin serviciile și produse puse la dispoziție, ansamblul de soluții complete, de la colectarea până la obținerea de noi materii prime.

Cere mai multe detalii despre tocătoarele de crengi la numărul: 0726.660.299 sau scrie pe: contact@procompost.ro

Open chat
1
Salutare 👋
Cu ce va putem ajuta?