Ce spun procesatorii de ulei după ce au stocat semințe în silobag

Și de ce este ideal silobagul pentru depozitarea culturilor ecologice? Două întrebări care își regăsesc răspunsurile în cadrul evenimentului online „Crește-ți profitul în fermă. Alege depozitarea în silobag!”, organizat de Grain Bags România, pe 17 martie 2021, pe Zoom și pe pagina oficială de Facebook.

1. Care au fost invitații

Ne-am bucurat să discutăm cu: Vlad Anania, inginer Orgapic, Ionel Apostu, director divizia Silozuri Prutul SA, Emil Bercaru, din cadrul companiei Bunge, Dan Nicolae, manager silozuri Expur SA, Dragoș Anghelache, fermier care lucrează teren în județul Vrancea, Cristi Grigore, fermier care lucrează 600 de ha, Dacian Săbău, fermier care lucrează în sistem ecologic, Felicia Tulai, administrator Luna Solai, Laura Dosoftei, administrator Optim Agro Total, un reprezentant din partea companiei Oltina.
Toate detaliile despre folosirea tehnologiei silobag au fost oferite de Narcis Ranghiuc, directorul general al Grain Bags România, punându-se accent pe beneficiile acesteia. Afirmațiile sale au fost întărite de către declarațiile celor invitați la discuție. Evenimentul a fost moderat de jurnalistul Tudor Calotescu.

2. „În silobag se menține calitatea - aspect esențial în depozitarea recoltei ecologice”

La depozitarea în silobag, comparativ cu cea tradițională, ai siguranța că ceea ce ai stocat nu va fi contaminat sau alterat, iar semințele vor putea fi vândute având aceeași calitate ca în momentul depozitării. Iar acesta este un lucru important, în special când vorbim de produse ecologice, susține Vlad Anania, inginer în cadrul companiei Orgapic.
„În ultimii doi ani, am depozitat în silobaguri cu pierderi minimale și cu o producție care s-a menținut excelent. Am avut pierderi între 1% – 2%, cauzate de atacurile de la animale, în special de soareci. Cel mai important fapt este că se menține calitatea produsului, chiar și pe o perioadă mai îndelungată”.
Agricultura ecologică este mult mai solicitantă decât cea convențională, afirmă Vlad Anania. Este influențată de condițiile meteo, de tehnica folosită, utilajele speciale utilizate, cât și de buna cooperare cu ceilalți fermieri din zonă, pentru a evita erbicidările accidentale. „La ecologic trebuie să fii atent și să prinzi perioada optimă de semănat, să alegi semințe de calitate și să închizi lanțul cu depozitarea, pentru ca apoi să vinzi produsele la o calitatea care să satisfacă clientul”.
De asemenea, acesta a menționat că una dintre problemele cu care se confruntă în momentul de față este că în România, nu prea găsește firme care să preia producție ecologică, iar din acest motiv marfa merge la export.

3. „Soluția de depozitare în silobag este una câștigătoare pentru cei care nu greșesc la calcule”

Reprezentanții companiei Prutul SA au în plan să stocheze peste 40.000 de tone de floarea soarelui în silobag, după cum a afirmat în cadrul evenimentului online, Ionel Apostu, director divizia Silozuri. Acesta a detaliat faptul că semințele de floarea soarelui pe care le-a depozitat până acum s-au menținut extraordinar în silobag din septembrie până în martie, în condițiile în care capetele au fost etanșate așa cum trebuie.
„Prin depozitarea în silobaguri creștem capacitatea de depozitare la spațiile pe care le avem, asta înseamnă că reducem costurile pe medie, pe locație, un factor pozitiv în fața unor competitori care sunt din ce în ce mai agresivi. Constatăm că în afara creșterii capacității de depozitare, creștem și numărul de fluxuri de recepție, deci crește capacitatea de recepție pe fiecare locație cu aceste fluxuri. Verificarea calității stocului, verificarea evoluției, calculul scăzământului, ne arată că soluția prin depozitarea în silobag este una câștigătoare pentru cei care nu greșesc la calcule.
În urmă cu doi ani, am avut floarea soarelui în silobag și nu am depășit pierderi de 0,2%, iar dacă ai depășit acest procent în silobag înseamnă că ai o eroare în tehnologia de depozitare. Pe când la silozul clasic, atât metalic cât și de beton, pierderile prin aerare sunt undeva de la 0,6 până la 1,2%, depinde de tehnologie, de numărul de ore de aerare, de temperatură, umiditate etc. Dacă punem 500 de dolari X 0,5% diferența de pierdere, înseamnă deja 2,5 dolari doar din scăzăminte”.

4. Bunge a depozitat peste 5.000 tone de rapiță în silobag

„Folosim tehnologia silobag de 6 ani și considerăm că rapița stă depozitată foarte bine astfel. Am stocat anul trecut, peste 5.000 de tone în locațiile noastre. Produsele au fost depozitate la o umiditate destul de mică, 8% și 2%, corp străin. Noi alegem să depozităm la umidități cât mai mici, pentru a elimina orice risc. Iar perioada medie de depozitare este între 7 și 8 luni”, a declarat Emil Bercaru, din cadrul companiei Bunge, în intervenția sa din online.

5. „Anul acesta, ne-am cumpărat utilajul de însilozat”

Dragoș Anghelache face agricultură în județul Vrancea și de mai bine de 3 ani, depozitează grâu în silobag.
„Anul acesta ne-am cumpărat și noi utilajul de însilozat, deoarece avem în plan să mărim capacitatea de însilozare pe partea de silobag. Până acum, am depozitat doar grâu în silobag, noi și procesăm o parte pentru că avem o moară de făină, iar făina o valorificăm în cadrul brutăriei. Ne-am propus însă, să mai punem și rapiță și floarea soarelui în silobag, în funcție de producția pe care o vom avea”.
De asemenea, de anul acesta, fermierul are în plan să implementeze și o mică suprafață de culturi ecologice.

6. Primul client Grain Bags România: „Cine nu încearcă, nu câștigă!”

Cristi Grigore lucrează 600 de ha, iar tot ce recoltează depozitează în silobag. Acesta a fost invitat în cadrul evenimentului nostru online și nu a ezitat să ne expună experiența sa în folosirea sistemului.
„Primul silobag montat în România, de Grain Bags România, a fost la noi în curte. Am depozitat atunci, acum 6 ani, 200 de tone de grâu. În momentul de față, mai avem în jur de 800 de tone de porumb depozitat la o umiditate de 14% și 19%. Puteți testa cu încredere, cine nu încearcă nu câștigă!”
Acesta a mai adăugat faptul că, prin depozitare a reușit să primească un preț mai avantajos la vânzare. De exemplu, a vândut la sfârșitul lunii ianuarie 2021, floarea soarelui cu 2,37 lei/kg, iar dacă o vindea la recoltare putea obține doar 1,7 lei/kg.

Open chat
1
Salutare 👋
Cu ce va putem ajuta?