10 puncte de comparație între siloz, hală și silobag

Ne aflăm în pragul unei noi campanii de recoltare. Și pentru că fiecare fermier are nevoi diferite, specialiștii Grain Bags România și-au propus să prezinte 10 puncte forte, a trei dintre cele mai folosite sisteme de depozitare a culturilor de cereale și oleaginoase din România.

1. Soluții de depozitare personalizate

Depozitarea reprezintă o tehnologie vitală pentru orice fermier, iar alegerea metodei potrivite de stocare a recoltei, poate aduce cu sine o creștere consistentă a veniturilor. Astfel încât, dacă fermierul depozitează recolta în siguranță și așteptă momentul în care va primi un preț mai avantajos, își poate face o strategie fără să mai fie la mâna prețurilor mici din piață, moment care coincide adesea cu cel al recoltării.

Compania Grain Bags România își propune să vină în întâmpinarea nevoilor fermierilor – oferind soluții de depozitare personalizate, în funcție de necesitățile fiecăruia. Grain Bags are specialiști cu experiență atât pe partea de depozitarea în silobag, cât și în hală sau siloz.

„Am început să discutăm cu mai multe companii, care oferă servicii de depozitare a cerealelor și furajelor, cu obiectivul de a crea colaborări solide, de lungă durată, ce ne vor permite să direcționăm fermierul spre soluția optimă, de care are nevoie acesta, fie că vorbim de siloz metalic, hală metalică sau silobag. Pe partea de hale metalice, am legat deja o strânsă colaborare cu firma Frisomat. În acest fel, Grain Bags România va activa sub noul slogan: «Specialistul tău în depozitare eficientă și economică!»” – explică Narcis Ranghiuc, director general Grain Bags România.

În cele ce urmează, expunem 10 puncte esențiale de comparație, între trei sisteme de depozitare, unele dintre cele mai folosite de fermieri din România și anume: siloz metalic, hală metalică și silobag.

1. Cărui tip de fermier se adresează:
– Siloz: fermieri mijlocii și mari
– Hala: fermieri mijlocii și mari
– Silobag: fermieri mici, mijlocii și mari

2. Necesitatea unei autorizații de construcție:
– La siloz: Da
– La hală: Da
– La silobag: Nu

3. Timp necesar pentru finalizarea spațiului de depozitare:
– La siloz: 3-5 luni
– La hală: minimum 3 săptămâni
– La silobag: 30 min – 1 oră

4. Spațiu de amplasare ocupat:
– La siloz: spațiu mic deoarece amplasarea este pe verticală, diamentrul celulelor poate fi de 12 m sau 14 m
– La hală: minimum 300 mp, iar maximul este nelimitat
– La silobag: de la 210 mp la 420 mp (în funcție de silobag-ul ales)

5. Cantități ce pot fi stocate:
– În silozuri: mai mari de 500 de tone, pot ajunge la 5.000 tone
– În hală: mai mari de 500 de tone, până la mii de tone
– În silobag: de la minim 200 tone până la maxim 400 tone/silobag

6. Ce poți depozita:
– Siloz metalic: cereale, oleaginoase, furaje etc
– Hală: poate fi multifuncțională, depozitare cereale sau garare utilaje agricole în afara campaniei
– Silobag: cereale, oleaginoase, furaje, diferite tipuri de deșeuri, sare pentru drumuri

7. Pierderi estimate:
– La siloz: 1-1,5%
– La hală: 1-1,4%
– La silobag: 0,1%

8. Viteza de încărcare în sistem:
– La siloz : 100-150 tone/ora (echipament automatizat de transport cereale)
– La hală: diferă în funcție de metoda de încărcare aleasă (încărcătoare frontale sau benzi transportoare)
– La silobag: 60-100 tone/h în medie (cu utilaje speciale de încărcare/descărcare)

9. Costuri de mentenanță:
– La siloz : Da (sub 1 euro/tonă)
– La hală: Nu
– La silobag: Nu

10. Perioada de depozitare:
– Siloz: 2-3 ani
– Hală: max. 1 an
– Silobag: max. 2 ani

2. Opinii ale fermierilor despre sistemele de depozitare

Prețurile de vânzare pot crește cu 100%, dacă nu vinzi la recoltare
„Am întâlnit fermieri care se concentrau pe pierderile din câmp, la combină de 1% în plus, iar pe producții în funcție de tehnologii, obțineau între 2 -10 % în plus. În schimb, mai importantă este alegerea momentului vânzării, cum a fost de exemplu anul trecut, la floarea soarelui, unde a existat o creștere de până la 100%. Cred că acesta este principalul avantaj al silobag-ului și permite fermierilor sa aleagă corect, în funcție de evoluția pieței. Iar fermierii trebuie să urmărească oferta în lume, nu doar pe o regiune sau la nivel național” – Ionel Apostu, director Divizia Silozuri în cadrul Prutul SA.

Să cumperi o hală de calitate înseamnă să investești în viitorul fermei tale
„Suntem prea săraci să ne permitem lucruri ieftine. Cine înțelege, are de câștigat. Dacă faci ieftin – atât și rezistă. Dacă dai prețul corect pentru un produs de calitate – hală de depozitare, de fapt investești în viitorul tău și al fermei. De ce investim în utilaje de ultima generație, de calitate? Pentru că vrem să asigurăm investiția și performanța pe termen lung. Așa este și o hală Frisomat, rezistentă și fără costuri suplimentare anuale de mentenanță!” – Gabriel Stanciu, fermier – SismadAgro, partener Frisomat România.

Silobag-ul, tehnologie permanentă în Insula Mare a Brăilei
„Acum pot vorbi din experiență, iar rezultatele obținute m-au făcut să schimb tehnologia. Așa cum fiecare dintre noi are în tehnologie semănatul, erbicidarea, tratamentele, recoltatul. Noi avem și această tehnologie, inclusă ca fiind permanentă și care se numește, depozitarea în silobag. Aproape că nu mai concepem să facem grâu, porumb, orz, soia, fără ca în tehnologie să avem inclusă depozitarea în silobag” – Lucian Buzdugan, supervizor la Grup Aldahra-Agricost.

Open chat
1
Salutare 👋
Cu ce va putem ajuta?